За съжаление работата в режим “home office“, продължителното седене на стол, взирането в екрана на компютъра, може да доведе до множество неприятни последици за нашето здраве.

Дългото седене на стол, повече от 4-6 часа, може да доведе до схващания, изгърбване, понижена физическа активност,  проблеми с килограмите, мигрена и влошаване на зрението.

Много често, стоим продължително време на стола, заели една единствена поза. От това застояване се  чувстваме „вдървени“, често с „изтръпнали крайници“  и почти винаги схванати.

И ако работата зад бюро ни кара да се обездвижваме, да трупаме излишни килограми и да се чувстваме постоянно схванати, то някои прости техники и упражнения, без да ставаме от стола, могат значително да повишат нашия тонус и да „съживят“ тялото.

3 полезни съвета за ‘home office’ комфорт:

Ставай на всеки час от бюрото!

Заседяването на стол за дълго време влошава циркулацията на кръвта. Признаци за влошена циркулация са:

– студените ръце и крака

– подутите крака

– безпричинна умора, задух или внезапно главоболие

За да подобрим кръвообращението е добре да ставаме от бюрото и да се раздвижим поне за 5 минути на всеки час.

Поддържай добра стойка, когато си седнал!

Когато прекарваме часове пред компютъра всеки ден, трябва да сме наясно с важността на добрата стойка за общото ни здравословно състояние, ако стоим приведени, изкривени напред има голям шанс да усетим болки във врата или дори да се стигне до гръбначни изкривявания.

Коя е правилната стойка по време на стоене пред компютъра?

Добре е да седнем изцяло на стола, а не на „ръбчето“, стъпалата ни трябва да заемат успоредно положение на пода, гърбът е изпарван, а раменете ни са отпуснати надолу и назад. Добре е да знаем, че когато кръстосваме крака за дълго време, нарушаваме кръвообращението, което може да доведе до подуване и умора.

 Създай си комфорт!

Мисли за удобството на стола, но не само: бюрото, осветлението, климатикът и вентилацията също са важни! Един от основните фактори, който води до комфорт, при дългото стоене, със сигурност е избора на добър /ергономичен/ стол.

Например, ако имаме често подути глезени, означава че потока на кръвта ни е нарушен от бедрата надолу. Най-вероятно столът ни е твърде висок и/или твърде често кръстосваме крака.

Ако често усещаме изтръпване в седалището, може би столът ни е твърд и се нуждаем от възглавничка за седене и/или корекция на височината на стола.

За това е важно да избираме /ако имаме възможност/ добре своята работна среда и условия на труд. Ако нямаме такава възможност има малки „трикчета“, от които можем да се възползваме: подложка за стъпалата, възглавничка за седене, допълнителен чифт удобни обувки, които да държим в бюрото и т.н.

Какво знаеш за ергономията?

Ергономията изучава човека и неговия труд, като изследва техническите аспекти на връзката между работниците, работната среда и взаимоотношението между тях (на информационно и физическо ниво).

Ето и правилната стойка на тялото пред компютъра:

Разпознахте ли се? Ако отговорът е не, трябва сериозно да се замислите!

АВТОР
НОРА ПЕНЧЕВА